Dataopslag in de cloud: waar moet u aan denken?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Bent u zich aan het oriënteren om uw data in een cloud op te slaan? Wellicht heeft u al veel positieve verhalen over dataopslag in de cloud gehoord, maar bent u nog niet helemaal op de hoogte van de diverse mogelijkheden. Voordat u een overstap maakt naar een nieuw vorm van dataopslag is het belangrijk om goed te weten waar u aan moet denken. Het gaat immers om uw waardevolle bedrijfsinformatie. Of zelfs om informatie van uw cliënten, patiënten of klanten. Denk hierbij aan beveiliging, kosten, wetgeving en opschalen. We zetten de belangrijkste punten op een rij, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Type cloud-oplossingen

Afhankelijk van uw budget, de hoeveelheid data en uw wensen aangaande privacy en eigenaarschap, zijn er drie type cloud-oplossingen te beschrijven:

  • Een private cloud
  • Een public cloud
  • En een hybrid cloud

Denk hierbij aan systemen als Microsoft Azure, Office Drive en Azure Stack. Aan elke cloud-oplossing zitten andere voor- en nadelen.

AVG en andere wetgeving in de cloud

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is de bescherming en beveiliging van dataopslag een nog groter thema dan voorheen. Bij de meerderheid van bedrijven leeft het moreel besef dat privacy een groot goed is en dat hun klanten daarin goed beschermd dienen te worden. Vooral klantendata van sectoren als de advocatuur en de zorg waarbij met gevoelige informatie gewerkt wordt, moeten met extra zorg beveiligd worden. Op het niet naleven van de AVG staan extra flinke boetes, juist ter voorkoming van misbruik.

Bedenkt u zich voordat u kiest voor een type cloud-oplossing tot in hoeverre beveiliging belangrijk is. Zo kunt u in de overweging meenemen dat een cloudserver waar u data gaat opslaan, per se op Nederlands grondgebied moet staan. Als een server op Nederlands grondgebied staat, weet u dat alle richtlijnen automatisch voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving.

het belang van de serverlocatie bij AVG

De locatie van een public cloud is niet altijd inzichtelijk. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat bij een bedrijf als Microsoft of Amazone de servers op Amerikaans grondgebied staan. Bij een privat of hybrid cloud heeft u wel volledig inzicht in de server locatie. Bovendien ligt de prioriteit van het doorvoeren van beveiligingsupdates hoger dan bij deze laatste twee. Als updates snel worden doorgevoerd is de kans groter dat de data veilig is voor virussen en hackers.

Download onze whitepaper ‘Hoe bewaart u uw klantendata op een veilige manier?’ en maak kennis met verschillende cloud-oplossingen en Azure Stack. 

De kosten van dataopslag in de cloud

Zoals op veel plekken is er een direct verband tussen de ruimte die u inneemt en de kosten die daaraan verboden zijn. Data die in de cloud is opgeslagen, is aanwezig op een fysieke server ofwel ‘stack’ genoemd. Deze hardware is prijzig en staat in een hoogwaardige ruimte die eveneens betaald moet worden. U betaalt dus eigenlijk voor fysieke ruimte die u virtuele dataruimte oplevert. De hoeveelheid ruimte hangt af van de hoeveelheid diensten en applicaties die u afneemt en de grootte daarvan.

Bij The Sourcing Company vinden we het belangrijk dat uw betaalt voor wat u gebruikt en niks meer. Bij ons worden de licenties, afhankelijk van het type dienst die u afneemt, per minuut of per uur afgerekend.

Het inrichten van de virtuele ruimte

Houdt u er bij de keuze voor een cloudoplossing ook rekening mee dat de ruimte naar eigen voorkeur kan worden ingericht. Misschien volstaat een standaard inrichting, maar wellicht wilt u daar meer zeggenschap over hebben. Als u meer zelf wilt bepalen is het beter om te kiezen voor een hybrid cloud of een privat cloud.

Wilt u meer weten over werken in de cloud?

Azure-Stack-veilig-dataopslag-voordelen-klantendata-opslaan-cloudoplossing-cover-large

Wilt u ook klaar zijn voor een toekomst in de cloud: flexibel en veilig? Download dan nu deze whitepaper en leer alles over het slim en veilig beheren van uw klantendata met een cloud-oplossing. Of neem rechtstreeks contact op met The Sourcing Company en ontdek hoe wij u kunnen helpen met uw dataopslag.

 

 

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods