Een handleiding voor Cloud dummies

Geschatte leestijd: 3 minuten

Op 12, 13 en 14 maart 2019 vond de Zorg & ICT beurs plaats bij de Jaarbeurs in Utrecht. Een vraag die wij als Cloud Service Provider heel vaak langs hebben horen komen luidde als volgt: ‘Hoe veilig is zo’n cloud nou echt?’ In deze blog haken we dus graag in op de verschillende typen cloud implementaties en de bijbehorende veiligheidsvoordelen.

Om de verschillende typen cloud implementaties te begrijpen is het handig om bij de basis te beginnen. Wat houdt cloudcomputing concreet in? Cloudcomputing is het leveren van computing services (servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties, intelligentie en meer) door een cloud service provider (CSP) via internet; ‘de cloud’. Niet elk bedrijf heeft dezelfde behoeften en verwachtingen bij de opslag van gegevens in de cloud. Daarom zijn er verschillende typen cloud implementaties ontwikkeld.

Cloud implementaties
Er zijn drie typen cloud implementaties: public, private en hybrid. Hier volgt een overzicht met de kenmerken van elk type en de bijbehorende veiligheidsvoordelen.

Public cloud
Externe providers bieden computingservices aan via het openbare internet, zodat iedereen het kan kopen en er gebruik van kan maken. Je wordt als organisatie geen eigenaar van de hardware en je hebt ook geen toegang tot waar de hardware staat. Dit eigendom ligt bij de cloud provider en zij voeren ook het onderhoud ervan uit. Bekende public clouds zijn Microsoft Azure, Dropbox en Google Cloud. Groot voordeel van dit type cloud zijn de lage kosten. Doordat het niet nodig is om als organisatie zelf de hard- en software aan te schaffen, betaal je alleen voor de services die je daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast voert de CSP het onderhoud uit.

En de veiligheid van een public cloud? Beveiling bij dit type is op sommige aspecten beter dan dat je het zelf zou hosten, doordat bijvoorbeeld Microsoft extreem veel beveiligingsmaatregelen treft om hun platform te beschermen. Je kunt nog extra beveiliging aanschaffen in de vorm van oplossingen die Microsoft en ook derden aanbieden. De public cloud kan dus net zo veilig zijn als een private cloud.

Private cloud
Een private cloud is een omgeving die exclusief voor jouw bedrijf is gecreëerd. Deze omgeving kan het bezit zijn van, beheerd en ondersteund worden door de organisatie zelf, een CSP of een combinatie hiervan. Belangrijkste eigenschap van een private cloud is dat er een “private” gedeelte ingeregeld wordt op de hardware en software. Hetgeen wat hier anders is dan bij een public cloud, is dat de infra (hardware en software) wordt beheerd door een CSP. Grootste voordelen van een private cloud is dat het heel flexibel is en dat de veiligheid verbeterd is. Er wordt geen software met anderen gedeeld, dus je hebt meer controle en je gegevens zijn beter beveiligd.

Hybrid cloud
Best of both worlds; dat is de hybrid cloud. Dit type combineert één of meer private clouds met public clouds. Je kunt hierdoor gegevens en toepassingen verplaatsen tussen een private cloud en public clouds. Zet bijvoorbeeld je webmail, die weinig beveiliging vereist, in een public cloud. Voor je gevoelige gegevens, zoals patiëntgegevens, gebruik je dan een private cloud. Gebruikers merken niet in welke omgeving ze werken. Een gestandaardiseerde technologische oplossing zorgt ervoor dat beide clouds met elkaar verbonden zijn. Veiligheid is hier natuurlijk het grote voordeel. Voorbeeld van een hybrid cloud is Azure Stack. The Sourcing Company was één van de eerste CSP’s ter wereld die een Azure Stack hadden en deze bij een Nederlands datacenter onderbracht. Doordat je gegevens staan opgeslagen in Nederland bij een Nederlands bedrijf, wordt de veiligheid nog eens extra vergroot.

Veiligheid
Hoe veilig jouw cloud is, ligt dus aan het type cloud dat je implementeert. Een CSP die een public cloud aanbiedt treft vaak veel veiligheidsmaatregelen om de cloud te beschermen. Een private cloud kan veiliger aanvoelen, omdat het een unieke omgeving is die alleen voor jouw organisatie gecreëerd is en je hier dus veel overzicht over hebt. De hybrid cloud combineert beide. Voor alle drie de typen kunnen we dus stellen dat ze veilig zijn. Maar wil je net dat éne stapje extra zetten dan is een hybrid cloud, geplaatst bij een datacenter in Nederland, de perfecte oplossing voor jou.

Hulp nodig bij jouw overgang naar de cloud?
Wij adviseren jou graag over alle beschikbare mogelijkheden. Neem hier contact met ons op.

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods