Hoe maak ik veilig gebruik van Cloud diensten?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Het logo van Log4J

Wat is Cloud opslag?

Vroeger liep iedereen rond met een USB stick, tegenwoordig gebruiken we veel vaker Cloud opslag waar je bestanden kunt opslaan, raadplegen en delen. Deze Cloud opslag kun je vergelijken met de ruimte op een USB stick, welke op een (onbekende) computer staat die is verbonden met internet. Vanaf jouw eigen device (laptop, tablet of telefoon) kun je via internet verbinding maken met deze computer en kun je bij jouw ruimte en opgeslagen bestanden.

Soorten Cloud opslag?
Om te begrijpen welke risico’s er zitten aan Cloud opslag is het goed om te weten welke soorten Cloud er zijn.

Hybrid Cloud
Een hybrid Cloud is niets anders dan een combinatie van public en private Cloud. Dit kan nuttig zijn voor bepaalde applicaties, waar de applicatie draait op de private Cloud en de data in de public Cloud is opgeslagen.

Private Cloud
Een private Cloud maakt gebruik van virtuele servers welke speciaal voor een persoon of bedrijf zjin gereserveerd. Deze servers worden niet gedeeld met anderen en u weet precies wat de locatie is. Deze bevinden zich vaak in een datacenter welke voorzien is van onafgebroken stroomvoorziening, internetaansluiting, koeling en beveiliging. Over deze servers heeft de gebruiker een hoge mate van invloed, denk hierbij aan toegangsrechten en locatie.
Public Cloud
Een public Cloud maakt gebruik van gedeelde (virtuele) servers die in eigendom zijn van een externe provider die Cloud opslag diensten aanbiedt. Je mag gebruik maken van de hardware echter de provider blijft eigenaar van deze hardware. Je hebt daarom beperkte invloed, bijvoorbeeld alleen op de grootte van de opslag die je wilt afnemen. Zaken als beveiliging en locatie zijn geregeld door de provider, waarbij de locatie vaak onbekend is voor de eindgebruiker.
Voordelen van Cloud opslag

  • Gratis of tegen kleine betaling heb je veel opslagruimte
  • Overal en altijd beschikbaar, mits je internetverbinding hebt
  • Vaak met back up mogelijkheid, je kunt niet iets kwijtraken
Nadelen van Cloud opslag

  • Je account kan gehackt worden
  • Je hebt internetverbinding nodig, offline is het niet beschikbaar

Hoe maak je veilig gebruik van Cloud diensten?

  • Beveilig je account met een sterke gebruikersnaam en sterk wachtwoord (lees ook onze tips over sterke wachtwoorden)
  • Indien mogelijk, maak gebruik van een tweetrapsauthenticatie (vingerafdruk, code via telefoon, gezichtsherkenning)
  • Maak verbinding via een veilig netwerk, gebruik geen openbare wifi-netwerken
  • Bewaar geen bestanden met bijvoorbeeld wachtwoorden of kopieen van persoonlijke documenten (paspoort, rijbewijs)
Openbare Cloud diensten
Er zijn talloze (gratis) Cloud diensten, denk bijvoorbeeld aan bekende namen zoals Dropbox, Google Drive of Skydrive. Het is zinvol om het (helaas lange) privacybeleid van deze aanbieders door te nemen om bewust te zijn van de zaken die je deelt met de aanbieder. In een privacybeleid lees je hoe je intellectueel eigendom beschermd is, welke gegevens je deelt met de aanbieder en welke gegevens de aanbieder op zijn beurt weer deelt met derde partijen. Realiseer je ook dat de gratis dienst die wordt aangeboden geld moet opleveren voor de aanbieder en welke prijs jij hiervoor betaald.
HP terugroepactie accu’s HP heeft voor een aantal modellen laptops, een terugroep actie voor de accu. Via deze link kunt u controleren of het apparaat hiervoor in aanmerking komt. Volg hiervoor de instructies op deze website van HP.
Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods