Hoe voorkom je datalekken?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Het logo van Log4J

Verlies van datadragers, zoals een USB-stick of externe harde schijf

Een externe harde schijf of een USB-stick raak je gemakkelijk kwijt. Het is daarom belangrijk dat je weet welke gevoelige informatie er op de datadrager staat zodat je deze informatie extra kunt beveiligen. Dit kan je doen via software (Bitlocker to Go) of door een wachtwoord aan specifieke bestanden of (zip)mappen te koppelen. Onze Servicedesk kan hierbij helpen.

Een datalek is het verloren raken of onrechtmatig bewerken van persoonsgegevens zoals financiële gegevens, kopieën van identiteitsbewijzen of gezondheidsgegevens. Een datalek is bijvoorbeeld een lijst van wachtwoorden of creditcard gegevens die openbaar worden gemaakt, een USB-stick met vertrouwelijke gegevens achtergelaten in de bus of een minder tastbaar datalek, zoals een online formulier waarbij de ingevulde gegevens niet via een beveiligde verbinding worden verzonden.

Hoe voorkom je datalekken? Hoe voorkom je datalekken? Hoe voorkom je datalekken?


In Office bestaat de mogelijkheid om documenten te beveiligen. Ga naar het menu via File (of Bestand). Kies vervolgens voor Info / Protect Document / Encrypt with password (Info / Document beveiligen / Versleutelen met wachtwoord)

Telefoon of tablet doelwit van diefstal

Een telefoon of tablet is vaker doelwit van diefstal. Deze apparaten worden vaak zakelijk gebruikt en er staan talloze vertrouwelijke gegevens op zoals contactpersonen, (zakelijke) email en eventuele zakelijke apps met toegang tot bestanden (bijv. OneDrive for Business).

Hoe voorkom je datalekken?
Tip 1: Schakel de ontgrendelingscode in op alle apparaten. Op deze manier kun je het apparaat niet unlocken zonder de code.
Hoe voorkom je datalekken?
Tip 2: Verander de standaard code (0000) van je apparaat in een persoonlijke code. iOS en Android hebben een andere werkwijze.
Hoe voorkom je datalekken?
Tip 3: Extra beveiliging is mogelijk als er gevaar bestaat op een ernstig datalek. Er is een optie waarbij de telefoon zichzelf automatisch wist na een aantal verkeerde inlogpogingen.

Via iOS 10.2 kun je dit inschakelen via Instellingen, Touch ID en toegangscode.

Op een Android toestel ziet dit er voor elk toestel en besturingssysteem anders uit. Indien je er niet uitkomt, neem gerust contact op met de Servicedesk.

In geval van nood kan de Servicedesk van The Sourcing Company op afstand in veel gevallen de zakelijke email van de telefoon wissen. Neem gerust contact op indien je hier vragen over hebt.

Veiligheid van je wachtwoord

Naast datadragers die u fysiek kunt kwijtraken, kunt u ook de wachtwoorden van apparaten kwijtraken. We geven een aantal tips voor correct gebruik van uw wachtwoorden, zodat u de beveiliging van uw apparaten beter kan garanderen.

Hoe voorkom je datalekken?
Tip 1: Zorg dat je je wachtwoorden periodiek wijzigt, bijvoorbeeld eens in de 3 maanden.
Hoe voorkom je datalekken?
Tip 2: Deel je wachtwoorden niet met collega’s.
Hoe voorkom je datalekken?
Tip 3: Schrijf je wachtwoorden niet op of plaats deze in het zicht (onder je toetsenbord, post-it op je scherm).

Vergrendelen van je werkplek

Vergrendel altijd je laptop/werkplek als je wegloopt. Dit voorkomt dat iemand anders in jouw computer kan zonder het wachtwoord in te toetsen.

Hoe voorkom je datalekken?Windows vergrendelen: Dit kun je in Windows eenvoudig doen met de sneltoets Windows-toets + L. Als je via de terminal server of RDS (remote desktop) omgeving werkt lock je je scherm met ctrl-alt-end. Hoe voorkom je datalekken?

Apple vergrendelen: Je kunt je Apple of Macbook vergrendelen door naar een hoek te swipen met je muis. Je kiest zelf welke hoek, dit is via Bureaublad en schermbeveiliging – Schermbeveiliging – Interactieve hoeken te regelen.

Hoe voorkom je datalekken?

Belangrijk voor Apple gebruikers: Als je een wachtwoord wilt opgeven, alvorens te ontgrendelen zul je dit apart moeten instellen. (Systeem Instellingen – Beveiliging & privacy)

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods