Stop cybercrime! Hoe we het hackers moeilijk maken

Geschatte leestijd: 2 minuten
Stop cybercrime! Hoe we het hackers moeilijk maken

Veilig digitaal samenwerken heeft allereerst met bewustwording te maken. Daarom schreven we in onze vorige blog hoe medewerkers phishing kunnen voorkomen en deze blog ook met hen te delen. Toch blijkt er meer nodig te zijn om het hackers moeilijker te maken, want internationale hackernetwerken worden steeds slimmer. Tijd voor tegengas:

Zorg voor een goede virusscanner

Installeer altijd een goede virusscanner op je laptop, pc, maar ook je smartphone. Die kunnen op tijd een virus herkennen en weghalen. Gelukkig zijn virusscanners steeds vaker standaard ingebouwd. Zo wordt Windows 10 “De veiligste Windows ooit” genoemd, omdat digitale veiligheid hier door Microsoft standaard geregeld wordt.

Gebruik sterke inlog mogelijkheden

Dat kan eens sterk wachtwoord zijn, MFA (Multi Factor Authenticatie) maar ook gezichtsherkenning of biometrische aanmelding die in Windows Hello aanwezig zijn. Hoe meer persoonlijke kenmerken gebruikt worden, hoe moeilijker het voor de hacker wordt.

Installeer alleen apps uit de Google Play Store of Apple AppStore

Dat zijn namelijk apps die officieel getest zijn rondom veilig gebruik. Via malafide apps, die niet geregistreerd zijn, kunnen hackers op jouw netwerk inbreken. Maak hier dus ook beleid van richting medewerkers door het zelf installeren van apps buiten de erkende app stores te verbieden.

Stop het het gebruiken van openbare WiFi verbindingen!

Waarschijnlijk zullen er veel mensen zijn die dit lezen en het toch doen. Ga dan naar deze video om te zien wat “Free WiFi Utrecht” in kan houden. Blijf je openbare WiFi gebruiken waar geen wachtwoord voor nodig is?

Werk met up-to-date besturingssystemen

Oude besturingssystemen, bijvoorbeeld Windows XP of Windows Server 2008 worden niet meer door Microsoft ondersteund. Dat betekent dat het steeds eenvoudiger wordt voor hackers om binnen te komen. Deze ingang hebben zij allang bij een vergelijkbare klant of persoon gevonden en je bent daardoor een gemakkelijke prooi geworden.

Controleer software versies periodiek

Hackers komen niet alleen via verouderde besturingssystemen binnen, maar ook via een java client of Macro Media Flash Player die niet zijn bijgewerkt. In verouderde softwareversies kunnen plotseling datalekken ontstaan.

Kijk in de volle breedte

Wist je dat zelfs een beveiligingscamera onveilig kan zijn? Een hacker die de besturing over kan nemen ziet namelijk of er iemand wel of niet aanwezig is. Dat kan zowel thuis of op de werkplek zijn. In het ergste geval wordt er over je schouder meegekeken bij het inloggen van een wachtwoord. Daarnaast betekent ‘in de volle breedte kijken’ dat je het onverwachte moet verwachten. Zo was er eens een hacker die bij een ziekenhuis om losgeld kon vragen, omdat hij via de vergeten en verouderde Windows PC van de infuuspomp op het netwerk kon inbreken. Hoe meer apparaten we aan het internet koppelen (IoT, Internet of Things), hoe belangrijker deze laatste tip gaat worden.

Hoe actueel is dit bericht?

Tot slot een cijfer van een gewone dag in November 2020. Op een donderdag hebben we van 32.500 e-mailberichten, van klanten waar wij Managed Services voor doen, er 10.000 als spam tegengehouden! Hoe we het hackers gezamenlijk moeilijker maken? Vooral door het in veilige publieke Cloud omgevingen te regelen.

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods