Super veilig thuiswerken? Omarm de publieke Cloud!

Geschatte leestijd: 3 minuten

Hackers of cybercriminelen in je bedrijfsnetwerk laten binnendringen dat wil je als ondernemer of IT manager niet. Toch zijn er de afgelopen maanden, vanwege het thuiswerken, aanzienlijk meer cyberaanvallen. Security Management meldt zelfs dat de cyberrisico’s honderd keer zo groot zijn tijdens de coronacrisis! Zullen we je daarom eens meenemen op reis naar super veilig thuiswerken en bij het begin beginnen?

De minst veilige thuissituatie

Niet iedereen heeft een laptop of tablet van de zaak. Deze thuiswerkers gaan op de privécomputer aan de slag of misschien wordt wel de gamecomputer van de kinderen gepakt waarop onveilige apps geïnstalleerd zijn die je zelfs afluisteren. De meeste cyberaanvallen komen door het gebruik van oude internetbrowsers, onbetrouwbare apps en het werken met verouderde Windows software die niet meer door Microsoft ondersteund wordt. De IT manager, die nu ook thuiswerkt, heeft er helaas geen enkel zicht op…

Het wordt al veiliger – de private Cloud

Thuiswerken in een zakelijke remote desktop omgeving is al een stuk veiliger, omdat alle bedrijfsdata achter een verdedigingslinie zit, de firewall. Vergelijk het maar met de muur die gebouwd is om een kasteel. De uitdaging? Je moet wel continu zorgen dat er niemand doorheen breekt. Doe je dat niet, dan creëer je schijnveiligheid. Het voordeel van een zo’n omgeving is dat gebruikers niet zelf software of apps kunnen installeren. Maar de geautoriseerde programmatuur zal wel op elke werkplek volledig up-to-date moeten zijn. Wie kiest voor een zakelijke desktop in een private Cloud verkrijgt een grotere veiligheid als de infrastructuur remote, op afstand, bewaakt wordt door een betrouwbare managed service provider. Doordat zij dit voor meerdere partijen doen vallen er in een private Cloud omgeving ook kostenvoordelen te behalen. Private Cloud wekt echter de indruk dat data meer privé blijft dan bij public Cloud, maar het tegendeel is waar. “Wil je niet dat gevoelige data plotseling publiek raakt, omarm dan public!” Enige uitleg lijkt op z’n plaats:

Superveilig thuiswerken in de public Cloud

Zie de circa 10 mannen met zwaarden op het bovenstaand plaatje maar als de hackers of cybercriminelen. Zij staan alleen oog in oog met een compleet leger van honderden Microsoft white hackers. Dat is de verdedigingslinie van het Microsoft Azure platform, gevormd door specialisten die cybersecurity als dagelijks werk hebben. Maar waarom heet het dan public? Het suggereert dat jouw data publiek staat, maar dat is precies de misvatting. Public wil zeggen dat ieder bedrijf, dus ook jouw organisatie er gebruik van kan maken. Er bestaat namelijk ook Azure US Government, Azure US Army en zelfs een Azure China versie. Neem maar van ons aan dat je hier echt niet binnenkomt.

Hoe veilig kun je thuiswerken in de public Cloud?

Enkele voorbeelden; documenten kunnen geclassificeerd worden, zodat ze niet gemaild kunnen worden. Zelfs printen onmogelijk maken behoort tot de mogelijkheden, net zoals het opslaan van bestanden in ongewenste omgevingen. Daarnaast kan vertrouwelijke of waardevolle informatie beschermd worden, omdat deze documenten bijvoorbeeld alleen maar vanaf een bepaalde werkplek bekeken mogen worden. Dat kan zelfs gedurende een bepaalde periode en alleen door bevoegde medewerkers. Je kunt deze documenten inzien nadat je jezelf op meerdere manieren via MFA, multi factor authentication hebt moeten autoriseren.

Onze conclusie

Een virtuele werkplek in de public Cloud faciliteert super veilig thuiswerken. En…voor bedrijven die willen dat hun bedrijfsdata veilig op Nederlandse bodem blijft bieden we ook een oplossing in onze publieke Azure Stack omgevingen in Nederland. Dan maak je wel gebruik van de functionaliteiten van bijvoorbeeld het publieke Microsoft Office 365, maar worden de databestanden opgeslagen binnen onze eigen landsgrenzen.

Alles gericht op het veilig thuiswerken

Voor het veilig houden van private Cloud, of gemixte (hybride) omgevingen zijn specialisten nodig, die we natuurlijk in huis hebben. Maar het veilig samenwerken in public Cloud omgevingen is standaard al op het allerhoogste niveau geregeld. Daarom gaat het gelukkig steeds vaker om gebruikers nog prettiger, productiever en plezieriger te laten werken op thuiswerkplekken en alle andere plaatsen waar weer gewerkt wordt.

Wil je ook super veilig thuiswerken?

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods