Voor wie is er plek op kantoor en hoe delen we het in?

Geschatte leestijd: 3 minuten

De Corona crisis heeft een hoop teweeggebracht. Gelukkig beginnen de regels te versoepelen en zie je ook steeds meer collega’s op kantoor terugkomen. Werkgevers en werknemers zijn de rol van het kantoor opnieuw aan het uitvinden. Het heeft iedereen aan het denken gezet. Wordt de werkplek van vroeger nu vooral een ontmoetingsplek? Veel kantoorwerkzaamheden kun je namelijk ook vanaf een thuiswerkplek uitvoeren. Kunnen we een kleiner kantoor huren? De discussie over wat we eigenlijk allemaal precies willen als het om werken gaat is helemaal zo gek nog niet.

Nadert de kantoortuin haar einde?

De productiviteit en concentratie van medewerkers is lager in de kantoortuin dan werken op de thuiswerkplek. Maar er is nog iets waarom de kantoortuin ter discussie staat. Het blijken vaak ongezonde omgevingen te zijn, waarin slecht geventileerd wordt. Soms kunnen er zelfs geen ramen open om frisse lucht binnen te krijgen. In coronatijd blijkt dat zelfs voor extra gezondheidsrisico’s te zorgen. Zijn we eigenlijk wel gemaakt om urenlang tussen vier muren te zitten? Bovendien is het niet meer mogelijk om met hetzelfde aantal medewerkers te werken in de kantoortuin als voor de crisis.

De hele week thuiswerken lijkt leuk…

In het begin leek de hele week thuiswerken positief, maar na verloop van tijd blijkt ook dat mensen last hebben van vereenzaming. “Je bent er wel, maar ook weer niet”, was hoe een medewerker van ons het laatst omschreef. Door al dat online werken begin je toch zo langzaam aan de band met collega’s, die je niet noodzakelijkerwijs voor je werk nodig hebt, te verliezen. Tijdens een online vergadering mis je de non-verbale communicatie, even een persoonlijk seintje naar een collega of wellicht een klop op je schouder. Mensen zijn fysieke wezens die in het bijzijn van elkaar moeten kunnen lachen, verbazen, verwonderen en zelfs huilen om elkaar sterker te maken.

Het nieuwe kantoor

Oude kantoren zijn ingedeeld op basis van management controle en efficiency, maar dat past helemaal niet bij deze moderne tijd. Werkgevers zullen nog succesvollere ondernemingen bouwen als er letterlijk ruimte wordt gegeven voor creativiteit, inspiratie, meer vertrouwen en het delen van energie. Het nieuwe kantoor is een plek waar je naartoe gaat als je met elkaar wilt brainstormen en samen een creatief proces wilt starten. Een plek waar je graag naartoe wilt gaan en voelt dat je onderdeel bent van een team. De vrijdagmiddagborrel, een tafeltennis- of biljarttafel helpen om de teamgeest te behouden en er gewoon met z’n allen ‘te zijn’.

Hoe deel je het zelf in?

Misschien heb je al die vierkante meters kantoorruimte helemaal niet meer nodig. Voor werkgevers kan een kantoor met een gemiddeld lagere bezetting voor aanzienlijke kostenbesparingen zorgen, wat natuurlijk heel interessant is. En wat dacht je van de lagere reiskosten als er meer mensen thuis werken? Werknemers zullen naar verwachting wel steeds meer vragen om betrokken te blijven bij het team waar ze destijds voor gekozen hebben. Ons advies? Voer de discussie met je medewerkers, want veilig en overal werken blijkt in veel gevallen geen uitdaging meer te zijn. Maar hoe creëer je een gezonde balans tussen het thuiswerken en kantoor? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich betrokken blijven voelen bij het bedrijf?

Heb je hulp nodig bij het maken van deze keuzes?

Wij denken graag met je mee! Bij ons op kantoor of online bij jou thuis aan de keukentafel, maar geniet eerst van de zomervakantie, want dat heb je na al dat aanpassingen wel verdiend.

Fijne vakantie!

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods