Wat kan er zoal misgaan op de thuiswerkplek?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Wat kan er zoal misgaan op de thuiswerkplek?

Oeps, thee of koffie over het toetsenbord van je laptop. Zolang je in de Cloud werkt is er weinig aan de hand, want de back-ups worden automatisch gemaakt. Of niet? Het kan namelijk ook het begin zijn van iets wat grote risico’s met zich meebrengt; je wijkt uit naar het verkeerde alternatief. Pas als je weet wat er kan misgaan en je er bewust van bent kun je er ook iets aan gaan doen.

“Dan maar de privélaptop…”

De thee of koffie is verwijderd, toch werkt de laptop niet meer. Er moet doorgewerkt worden, er is een deadline, dus wordt de verouderde privélaptop gebruikt. Sommige mensen vragen zelfs aan de kinderen of ze hun laptop even mogen lenen. Het risico is dat deze oude apparaten meestal niet voorzien zijn recente updates en dat kinderen mogelijk geïnfecteerde apps gebruiken. Documenten, die vervolgens naar collega’s gestuurd worden, kunnen erdoor besmet raken. Niet om je bang te maken, maar er zijn zelfs apps die constant met je meeluisteren. Check maar eens bij je app instellingen bij welke apps de microfoon, dus jouw geluid, standaard op ‘toestaan’ staat. Kiezen voor ‘weigeren’ is beter om afluisterpraktijken te voorkomen. Er kan helaas nog meer misgaan op de thuiswerkplek.

Een slecht wachtwoordbeleid

Om het gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken vergeten bedrijven vaak om MFA, Multi Factor Authenticatie toe te passen, wat minimaal tweetrapsverificatie betekent. Iedereen die het wachtwoord raadt, of misschien wel op een briefje ziet, kan hierdoor op het bedrijfsnetwerk komen.

Zien of horen wat collega’s niets aangaat

Nog nooit eerder werd je zo vaak door collega’s aangekeken via de camera van jouw laptop. Dan kan het gebeuren dat er zaken of mensen in beeld te zien zijn wat je liever niet wil hebben. Jouw privacy beschermen kun je al door het blurren van je achtergrond in bijvoorbeeld Microsoft Teams. Zet de microfoon alleen aan als je wilt spreken, ‘mute’ vergadert overigens voor iedereen ook een stuk plezieriger.

Slimme apparaten installeren is niet altijd slim

Thuis wordt er in omgevingen gewerkt waar steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn. Dat weten hackers inmiddels ook. De tip is om collega’s vaker uit te leggen dat speakers, lampen, camera’s en deurbelinstallaties lang niet altijd zo goed beveiligd zijn. Klik maar eens hier om te zien hoe een camera van een Chinees merk mogelijk op de thuiswerkplek kan meekijken of het netwerk infecteert. Producten waar geen wachtwoord voor is en geen updates voor worden ontwikkeld worden sterk afgeraden. Goedkoop wordt anders heel duurkoop.

Meer bewustwording

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven van wat er kan mis gaan. Op de thuiswerkplek is er een minder sterk signaal van de verbinding, omdat partner of kinderen ook thuis aan het werken of studeren zijn. Dus dan maar ‘even’ de onbeveiligde verbinding van de buren gebruiken. Of er wordt uitgeweken naar een externe werkplek met publiek internet zonder enige vorm van beveiliging. Zonder dat zij het doorhebben wordt er meegekeken…

Meer weten?

Lees aanvullend deze blog over hoe je superveilig kunt thuiswerken of neem contact met ons op voor meer informatie. We leveren namelijk niet alleen veilige werkplekken in een Microsoft 365 omgeving, maar denken ook graag mee op het gebied van bewustwording.

Deel deze post
Facebook
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Altijd direct
Het laatste nieuws ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

The Sourcing Company maakt altijd en overal werken in de cloud voor al jouw werknemers mogelijk. Wij zoeken naar de best passende en grensverleggende ICT-oplossingen om je zorgeloos te kunnen laten werken.

© 2021 – The Sourcing Company – Alle rechten voorbehouden – Privacy statementDisclaimer

Website ontwikkeling: Medialoods